This website uses cookies to enhance your experience.

0 maand oud

Eindelijk is het zover, na 9 lange maanden mag je jouw ukje eindelijk in de armen sluiten. Geniet van je grote roze wolk, mama! jouw baby in maand 0 


Je baby ontwikkelde zich in een razendsnel tempo in je buikje en hij is niet van plan daar snel mee op te houden. In de komende maand zal zijn navelstompje, het overblijfseltje van de navelstreng, loslaten. Je kan dan optimaal genieten van dat kleine, zachte buikje.

Ook het gezichtsvermogen van je baby ontwikkelt zich verder. De eerste weken na de geboorte heeft je baby het nog moeilijk om de omgeving te zien, hij ervaart het enkel als een waas. Dat is helemaal niet zo vreemd, de hersenen van je baby zijn simpelweg nog niet in staat om die visuele informatie te verwerken. Toch kan je ukje al goed contrasten zien, hij kijkt daarom meestal naar de mond of haargrens, daar is het contrast met je huid immers het grootst.

Kijkt je ukje soms wat scheel? Ook dat is helemaal niet vreemd! Je baby heeft het momenteel nog moeilijk om zijn ogen te focussen, daarom schieten ze vaak alle kanten op. Wees gerust, mama: de ogen van je baby gaan vanzelf beter samenwerken naarmate de hersenen zich verder ontwikkelen.

Verder heb je misschien al opgemerkt dat je baby een voorkeurshouding heeft ontwikkeld, hij ligt dan vaak met z'n hoofdje op dezelfde manier. Gevaarlijk is het niet, het kan er echter wel voor zorgen dat het hoofdje van je baby aan één kant platter wordt of dat de oortjes wat verschuiven. Om dit te vermijden zijn er speciale hoofdkussentjes op de markt, deze voorkomen dat het hoofdje wordt afgeplat.


jij in maand 0 


Het leven met een pasgeboren baby is niet makkelijk en dat zal je geweten hebben. Je lichaam is nog volop in herstel van de bevalling en heeft veel rust nodig. Gelukkig slaapt je baby ook extra veel in de eerste maand, grijp dus elke kans om een beetje mee te rusten.

Hoewel je leven nu vast helemaal op z'n kop staat, zit jij hoog en droog op je roze wolk. Je geniet van alles wat je baby doet en leert hem elke dag beter kennen. Toch is het ook mogelijk dat je last hebt van de baby blues. Je bent vaak emotioneel en voelt je helemaal niet zo gelukkig als je verwachtte. Dat is niets om over beschaamd te zijn, uit onderzoek blijkt dat 50 tot 80% van de vrouwen last hebben hiervan na de bevalling. Gun jezelf de tijd om je aan te passen en rust voldoende uit, het gevoel gaat vaak vanzelf voorbij en maakt plaats voor een onvoorwaardelijke liefde voor je spruitje.

Besloot je borstvoeding te geven? Dan is het goed mogelijk dat je te maken krijgt met opstartproblemen zoals pijnlijke tepels, tepelkloven of ingetrokken tepels. Fijn is het niet maar jezelf hier druk in maken helpt al helemaal niet. Geef jezelf de tijd om een voedingsritme te vinden dat bij jou en je ukje past, binnenkort zijn jullie helemaal op elkaar afgestemd! Blijf je toch langere tijd problemen ervaren? Stop dan niet meteen met borstvoeding geven maar vraag advies aan een professional. Vanaf week 4 is het ook mogelijk om af te kolven en je baby te laten drinken uit een flesje. Je kan dit proces best heel geleidelijk aan opbouwen: vervang eerst één borstvoeding met een flesje en bouw dit langzaamaan op. Begin je hier later mee dan vier weken, dan is je baby misschien wel zodanig gewend aan je borst dat hij het flesje zal weigeren.

wist je dat...

  • ... huid-op-huidcontact heel belangrijk is vanaf de eerste week voor een goede hechting en fijne band tussen jou en je ukje. lekker veel knuffelen dus!
  • ... je na de bevalling meteen 3 tot 7 kilogram lichter bent? dat is het gewicht van je baby, placenta en vruchtwater. bovendien is een bevalling flink sporten!
  • ... je baby de eerste maanden een super groot hoofd heeft? je hebt het vast al gemerkt tijdens de bevalling maar het hoofdje maakt maar liefst een kwart van zijn lengte uit.
  • ... je baby de eerste maand het beste kan zien vanop 20-25 centimeter afstand? alles wat zich verder bevindt is momenteel nog een grote waas. neem daarom je ukje lekker vaak op de arm en kijk elkaar aan. zo leren jullie elkaar kennen en train je je baby’s oogspieren.
  • ... je baby geniet van jouw stem? in de buik was jouw stem naast je hartslag een geluid dat heel frequent aanwezig was. het is dus helemaal niet zo vreemd als je ukje lekker rustig wordt van jou te horen praten.
  • ... baby’s geboren worden met maar liefst 300 botten? wanneer hij volwassen is zullen dat er nog maar 206 zijn, dit komt doordat bepaalde botten nog aan elkaar moeten groeien. een werkje dat pas af is tegen zijn 25e levensjaar!
  • ... baby’s in de eerste weken nog geen tranen kunnen huilen? de traankanalen van je baby zijn nog niet af op het moment dat hij geboren wordt, daarom huilt hij voorlopig nog zonder tranen. het verdriet is jammer genoeg wel echt. troosten maar, mama!
  • ... het goed is voor je baby om hem af en toe op z’n buikje te leggen? op die manier traint hij z’n arm-, been- en rugspieren en leert hij bovendien om z’n hoofdje rechtop te houden.

40 weken
zwangerschap


<

de schattigste
babykleertjes


shop hier

1 maand
oud


>
Loading
Loading