This website uses cookies to enhance your experience.

6 maanden oud

Het is niet te geloven.. Het kleine ukje dat je 9 maanden in je buik droeg, is inmiddels al een half jaar oud. Op het groeien staat jammer genoeg geen stop meer en ook zijn ontwikkeling gaat onverstoorbaar verder... Wat je kan verwachten deze maand? Dat lees je hier. 


jouw baby in maand 6


Jouw gezicht herkent je ukje nu al een poosje maar vanaf deze maand begint hij ook andere gezichten en vooral objecten te herkennen. Het oortje van zijn knuffelkonijn dat onder het deken verstopt zit, reken maar van yes! Kiekeboe spelen wordt dus leuker dan ooit te voren, je kan het nu immers ook spelen met andere dingen dan alleen jezelf. Schaterlachjes verzekerd!

Verder vindt hij ook zichzelf nog steeds reuze interessant. Sta je met hem in de spiegel, dan kijkt hij vast met verwondering op waar die tweede ik en die tweede mama opeens vandaan komen. Heerlijke lachbui of een grote portie schrik, een grappige reactie wordt het vast en zeker.

Deze maand leert je ukje zelfstandig rechtop te zitten. De spieren in de nek, de rug en het bovenlichaam zijn nu voldoende ontwikkeld om z'n lijfje rechtop te houden. Hoewel hij nu nog z'n armpjes gebruikt om in balans te blijven, kan hij weldra helemaal alleen mooi blijven recht zitten. Spannend!

De woordenschat van je ukje blijft zich steeds meer uitbreiden. Hoewel z'n gebrabbel nu nog niet veel betekenis heeft, begrijpt hij zelf wel al heel wat woorden. Probeer hem eens te vragen naar zijn favoriete knuffelbeer, de kans is groot dat hij ernaar op zoek gaat. Door veel met je spruitje te praten, stimuleer je hem om hetzelfde te doen. Hij leert dat hij door te praten kan communiceren met jou.

Merk je dat jouw spruitje vaak huilt, kwijlt en snel geïrriteerd is? Wellicht heeft hij last van zijn eerste tandjes. Hoewel het een poosje duurt voor de tandjes er echt staan, kan hij op voorhand toch al heel wat last hebben. Je kan de pijn van je ukje proberen te verlichten door hem een (verkoelende) bijtring te geven of een pijnstillende gel te smeren. Toch is er maar een medicijn het allerbeste: de onvoorwaardelijke liefde van mama! 


jij in maand 6


Je lichaam herstelt nog steeds van de zwangerschap en de bevalling. Misschien menstrueer je al opnieuw? Het is mogelijk dat de eerste menstruaties na je bevalling heftiger zijn dan wat je gewend bent. Hoewel dit misschien wat onwennig kan aanvoelen, hoeft dit niet meteen iets te betekenen. Je lichaam heeft een veranderde hormoonbalans en is nog steeds herstellende. Heb er vertrouwen in dat alles weer normaal wordt.

Ook is het mogelijk dat je nog steeds geen menstruatie hebt. Dit heeft te maken met het hormoon prolactine dat de melkproductie stimuleert en de eisprong tegenhoudt. Hou er rekening mee dat hoewel je misschien nog niet menstrueert, je wel vruchtbaar kan zijn. Wil je nog niet onmiddellijk opnieuw zwanger worden, dan neem je best je voorzorgen.

Nu je ukje steeds meer vaste voeding gaat eten, kan de borstvoeding deels of geheel worden afgebouwd. Toch hoeft het niet meteen te betekenen dat je ukje helemaal geen moedermelk meer drinkt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om nog 12 tot 24 maanden borstvoeding te geven naast andere voeding.

Al die maanden borstvoeding kan echter ook enkele kwaaltjes met zich meebrengen zoals ontstoken borsten. Toch is het belangrijk om in het geval van een borstontsteking borstvoeding te blijven geven, de melk gaat er immers weer door stromen. Indien dat te pijnlijk is, kan je er ook voor kiezen om de melk van die borst af te kolven. Ben je koortsachtig, heb je veel pijn of blijven je borsten heel warm aanvoelen, ga dan langs bij je huisarts

wist je dat...

  • ... meer dan 80% van de baby's geboren worden met een geboortevlekje? Hoewel sommige geboortevlekken tijdelijk zijn, kunnen andere aanwezig blijven voor de rest van je ukje's leven. 
  • ... je baby nu al bewust probeert te communiceren met jou? Hij zal dankbaar kirren als je hem iets aangeeft en misschien wel expres zijn speelgoed de grond op gooien. 

5 maanden
oud

<

de schattigste
babykleertjes

shop hier

7 maanden
oud

>
Loading
Loading