This website uses cookies to enhance your experience.

active play... de 4 speelzones 

geschreven door babyslaapcoach Lise Dullaerts

Of het nu gaat om een feestdag of een verjaardag, je kleine kapoen wordt vaak overladen met een hele boel (onnodige) speeltjes. De eindeloze stroom van 'dingen' in ons leven en het gemak waarmee we dit kunnen verwerven, is soms schokkend.

Eerlijk gezegd hou ik van speelgoed! Ik word net zo aangetrokken tot toffe speeltjes als toen ik een kind was. Maar door de "Opruim- Gangsta" die ik ben, ben ik evenzeer aangetrokken tot minimalisme en eenvoud in alle kamers, vooral de speelkamer. Ik geloof dat kinderen "witte ruimte" nodig hebben - ruimte die niet volgestopt of overstimulerend is - om echt geïnvesteerd en betrokken te raken bij het echte spel, het denkbeeldige spel dat in hun hoofd gebeurt.

Spelen is een belangrijk onderdeel van de dagroutine van een jong kind. Om deze reden is spelen dus ook een belangrijk onderdeel van de slaap... Indien je kleintje overdag niet genoeg, te veel of verkeerd gestimuleerd wordt tijdens speelmomenten, zal de slaap hieronder lijden.
Dus, zonder verdere oponthoud... enkele tips voor een active play zone!

first things, first: opruimen!

Eerst en vooral is het  tijd voor een goede opruimbeurt om orde op zaken te stellen. Dit is immers de eerste stap naar een leuke en attractieve play zone! Wat gooi je weg?

  • Stuk speelgoed, ontbrekende onderdelen zijn ook een no-go
  • Dubbel speelgoed, overdaad schaadt
  • Speelgoed dat agressie uitlokt: de indianen pijl en boog kan blijven maar het is niet de bedoeling van speelgoed om geweld uit te lokken 
  • Op zichzelf spelend speelgoed: te veel lichtjes, bewegingen en geluiden zorgen ervoor dat je kind passief gaat spelen. Je kind zal er vooral naar kijken en zelfs overgestimuleerd geraken. 
  • Irritant speelgoed: if you don't love it, don't keep it. Jouw huis moet steeds een tempel van rust en geluk blijven, irritant = weg ermee!
  • Promotioneel speelgoed: het plastic vliegtuigje van de luchtvaartmaatschappij, is dat wel gemaakt voor kinderen? 
  • Geen schermen in de speelzone: weg met tv, tablet en telefoon 
  • Onaantrekkelijk speelgoed: geen enkel kind speelt graag met lelijk speelgoed, bovendien is het niet eens leuk om naar te kijken

zone 1: speel zone

Waar is de speelzone voor?
Deze zone is vooral gericht op vaardigheden, concentratie en verbeelding. Dit is waar het bouwen, het denkbeeldig spel en lange uren van verloren geraken in denkbeeldige werelden kan ontstaan.

Wat heeft een speelzone nodig? 
Je hebt echt niet veel nodig in deze zone. Maar het belangrijkste is dat je alles wat je hebt, netjes op kunt bergen, zodat het een uitnodigende ruimte blijft om diep in de verbeelding te duiken.

Welk speelgoed stimuleert mijn kind? 
Lego, Playmobil, (houten) diertjes, houten blokken, magnetische blokjes, speelgoedkeukentje, muziekinstrumenten waarmee je ukje zelf muziek kan maken, poppen en poppenhuizen, auto's en ballen.
 

toptips:

  • zorg voor afwisselend speelgoed: maak een rotatiesysteem waardoor je ukje zijn interesse behoudt in het speelgoed dat hij op dat moment voorgeschoteld krijgt, op die manier hoef je ook niet steeds nieuw speelgoed bij te kopen 
  • zorg voor een gemakkelijk opbergsysteem, zo kunnen jouw ukjes ook makkelijk zelf opruimen en hou jij overzicht
  • zorg voor een oppervlak dat altijd vrij blijft, zo kan je het overzicht en de rust bewaren; ook minstens één lege doos is aan te raden 
  • kies voor natuurlijk licht in plaats van kunstmatig licht
  • kies voor natuurlijke elementen in de speelkamer, denk aan planten, bloemen, ... 

zone 2: stille zone

Waar is de stille zone voor?
Deze zone gaat over ontspannen, knuffelen, kletsen, lezen, aankleden, verbergen, .... Het is ook een perfecte plek voor time-ins wanneer je kleintje in over drive gaat.
Dit is een geweldige zone om rond te hangen als je naar bed gaat of als een kind alleen ruimte nodig heeft.

Wat hoort er in een stille zone?
Overweeg zachte, ontspannende kleuren en texturen. Tapijten, kussens, dekens, poefs, knuffelbeesten, tenten, tunnels, schommels. Dit is waar je boeken, een pop en wandelwagen en de verkleeddoos kan bewaren.

Snelle tips voor de stille zone:

  • Verlichting is absoluut cruciaal in deze zone, dus houd het natuurlijk en / of warm en laag. Het is onmogelijk om tot rust te komen als je een helder wit licht in je ogen hebt.
  • Dit is niet de plek voor heldere kleuren, want we willen een rustgevende omgeving. Overweeg ingetogen tinten die een gevoel van zachtheid en veiligheid creëren.
  • Overlaad hier niet - zoals in elke ruimte is eenvoud de sleutel.

zone 3: knutsel zone

Waar is de knutsel zone voor?
Deze zone is zeker niet rommelig, op zichzelf. Integendeel, het nodigt uit tot creatief, zintuiglijk, tactiel spel ... het soort spel waarbij je handen elkaar raken en verschillende materialen manipuleren, en je kunt jezelf onderdompelen in projecten en creativiteit.

Wat hoort er in een knutsel zone?
Alle standaard knutselbenodigdheden zoals stempels, stickers, kleurpotloden, verf, papier, ... maïsvlokken, boetseerklei, kinetisch zand, ...

snelle tips voor de knutselzone:

  • Hou het netjes, gebruik opbergoplossingen om alles overzichtelijk te houden
  • Laat slechts 1 activiteit tegelijk toe, anders wordt het al snel een knoeiboeltje
  • Kies enkel voor activiteiten waar jij je goed bij voelt. Geen zin in een kleuter die met verfhandjes op de muur zit? Geen probleem, liever een relaxte ouder dan een mooi schilderwerkje. 
  • Zorg voor een plaatsje waar de kunstwerkjes tentoon kunnen worden gesteld, zo zien ze dat ook jij trots bent op hun werk
  • Have fun, focus niet op het resultaat maar op de activiteit zelf. Is je ukje geen Picasso, dan is dat geen probleem. 

zone 4: beweging zone

Waar is de beweging zone voor?
Dit is de zone in huis waar je kinderen kunnen rollen, onderste boven hanen, schommelen, wild spelen,... gewoon bewegen!! Dit kan zowel binnen als buiten zijn.

Wat hoort er in een beweging zone?
Ga je voor een indoor bewegingszone, denk dan aan een ballenbad, stevige matten en balancerend speelgoed zoals een Wobbel, schommelstoelen, skippyballen, ...

Toch liever buitenspeelplezier? Dan kan je kiezen voor een glijbaan, een klimrek, een schommel, ... 
Loading
Loading