This website uses cookies to enhance your experience.
Suavinex Hygge - the baby's corner - shop online

advies om de eerste nachten van uw baby te verbeteren


Artikel geschreven in samenwerking met Florence Beaupère 
(Franse osteopaat D.O.)

Slaap is uiterst belangrijk voor de gezondheid van iedereen en zeker voor baby’s en kinderen. Voor de goede ontwikkeling van je kleintjes lichaam en zenuwen, is een goede en voldoende lange nachtrust essentieel. Gemiddeld slaapt een pasgeboren baby 16 tot 17 uur per dag, een kind van 3 jaar 12 uur, een kind van 6 jaar 10 uur en een tiener van 12 jaar 9 uur. Uit cijfers* blijkt echter dat niet alle kinderen hier aan komen en er tijdens de kindertijd heel wat slaapstoornissen kunnen optreden. Elk kind is natuurlijk verschillend en de ene dag is de andere niet. De beste manier om na te gaan of uw spruitje goed geslapen heeft, is te zien of het overdag in goede vorm is. Is dat niet zo dan kunnen meerdere factoren verantwoordelijk zijn voor de onrustige nachten van je baby.

Heb je een vraag? Ons ervaren team van mama's helpt je graag op weg: 09 381 12 70 of via klantendienst@babyscorner.be 


gastro-oesofageale reflux (GOR)


Dit is een niet-ernstige aandoening die vaak voorkomt bij zuigelingen. Men spreekt echter over complexe gastro-oesofageale reflux wanneer de oprispingen gepaard gaan met andere symptomen, zoals slaapstoornissen van je baby. 

Je kan dit ongemak verlichten of verminderen door tijdens het slapen het hoofdje hoger leggen, de maaltijden in diverse porties verdelen, de melk van de zuigfles dikker maken, ...


buikkrampjes


Hierbij heeft je baby herhaaldelijke, regelmatige huilbuien. Je kleintje lijkt ontroostbaar. Hij/zij spant zijn lijfje achterwaarts, verstijft en laat windjes. Pasgeboren baby’s hebben hier vaak last van. 

Je helpt je baby door z'n beentjes op te tillen en daarna te buigen, in de positie die hij/zij aan het einde van de zwangerschap innam. Daarna draaien je de beentjes met de klok mee (in de richting van de spijsvertering). Daarnaast kan je ook proberen water met minder mineralen voor je zuigfles te gebruiken, of een speciale zuigfles en speen tegen buikkrampjes kan ook helpen.


stress of geprikkeldheid


Kinderen nemen onze emoties als een “spons” op... Als jij gestrest bent of opziet tegen het moment van het slapengaan, is er een grote kans dat je kleintje dit voelt en op zijn beurt gestrest en geprikkeld is. Maar ook het omgekeerde is waar: hoe meer jij ontspannen bent, des te meer je spruitje dat ook zal zijn!

Om je kindje voor te bereiden op het slapen, is het belangrijk het in een zo gunstig mogelijke omgeving te plaatsen: gedempt licht, rustige sfeer, het volgen van rituelen en regelmaat in de slaaptijden. Voordat je je baby naar bed brengt, kan je hem/haar tegen je aan houden en knuffelen om het gerust te stellen en te kalmeren.


angsten & nachtmerries


Jonge kinderen krijgen te maken met verschillende ontwikkelingsfasen die vrij zwaar kunnen zijn voor hun nachtrust. Verlatingsangst verschijnt rond de 8e maand. Je kindje wordt zich ervan bewust dat het een volwaardig persoontje is, dat los van zijn ouders staat. Het vindt het dan moeilijk van zijn ouders gescheiden te worden en dat is het geval bij het slapengaan… Deze periode is heel normaal en kan enkele maanden duren.

Hier kan het gebruik van een nachtlampje, slaapmelodietjes en gedempt licht je spruitje kalmeren en tot rust brengen.

kinderziekten & tandjes


Ook deze kunnen de nachtrust van je kindje verstoren. Aarzel niet de kinderarts te contacteren en wees vooral geduldig…


Het goede nieuws is dat er heel wat is dat je zelf kan doen. Denk daarbij aan de omgevingsfactoren zoals de temperatuur, geluiden en de lichtsterkte in de babykamer. Verder zijn er heel wat producten op de markt die het slaapcomfort van je kleintje kunnen optimaliseren. Hou daarnaast ook in je achterhoofd dat je kleintje groeifases doormaakt en dat veel van deze slaapstoornissen tijdelijk zijn. Veel succes! Slaapzacht mama's en papa's.

* Volgens “The British Medical Journal” betreft dit ca. 20% van de kinderen tussen 1 en 3 jaar en 10% van de kinderen tussen 4 en 5 jaar.
Loading
Loading