This website uses cookies to enhance your experience.
GESCHREVEN DOOR LISE DULLAERTS: SLAAPCOACH, VROEDVROUW & BABYPLANNER

wanneer en hoe je kleintje naar zijn eigen kamer verhuizen?


Kleintje op komst of net kersverse ouders geworden? Uiteraard willen jullie je spruit zo dicht mogelijk bij jullie houden en kunnen jullie er voor kiezen om hem/haar in jullie kamer te laten slapen. Hier zijn veel voordelen aan verbonden, maar op een gegeven moment wil je je slaapkamer weer voor jou en je partner alleen. Hoe zorg je ervoor dat je baby zich op zijn gemak voelt in zijn/haar eigen kamertje en er probleemloos de nacht doorbrengt?

samen slapen


Een kamer delen is superhandig, dus er is geen haast bij om je baby  te verhuizen naar zijn eigen kamer. Voeding is gemakkelijk als je baby  in een wieg of een co-sleeper naast je bed ligt. Er is geen lastige  nachtwandeling door een koude, donkere gang en er is geen moeite om weer  in slaap te vallen.

Ook is een kamer delen veiliger. Kind &  Gezin beveelt het aan voor minimaal de eerste 6 maanden tot zelfs 1  jaar. Je kunt horen of je baby een probleem heeft, en alleen al bij hem  in de buurt zijn, vermindert het risico op wiegendood.

Toch heeft ongeveer 70% van de ouders tegen de eerste verjaardag hun baby naar een andere kamer verplaatst.

een eigen kamertje


Wanneer is de beste tijd voor deze stap? Ik raad aan om het ongeveer tegen 6 maanden te doen. Daarna worden baby's veel meer afgestemd op de bijzonderheden van hun omgeving en kunnen ze moeite hebben met de verandering.

Ook kampen baby's na 8 maanden opeens met scheidingsangst, als er niemand in de buurt is. Dit kan vooral een probleem zijn als ze gewend zijn om gezelschap te hebben in hun kamer, maar nu zijn ze helemaal alleen. Scheidingsangst is vooral stressvol voor baby's met een gevoelig temperament.

eventjes wennen


Wanneer je de verhuis naar de eigen kamer wil doorvoeren, wees niet  geschrokken als je kleintje een paar nachten protesteert als je weggaat.  Als dit gebeurt, raad ik aan dat je hem/haar opneemt en troost (praat  niet te veel anders moedig je, per ongeluk, het protest aan). Terwijl je  kleintje kalmeert, leg hem weer neer. Als hij weer gaat huilen, troost  in het bedje. Lukt dit niet? Neem hem dan terug op en troost opnieuw.  Herhaal deze routine zo vaak als nodig is. Zolang je hem troost zodra  hij gaat huilen, duurt het zelden langer dan 30 minuten.

Hier zijn enkele extra manieren om je baby te helpen de verandering aan te brengen:

  • Probeer  je baby reeds iets verder van jou weg te leggen in jullie eigen kamer,  zoals in zijn eigen bedje op de kamer i.p.v. de co-sleeper naast het bed.
  • Besteed meer tijd in de baby zijn kamer 1-2 maanden voordat je de overstap maakt.
  • Gebruik de kamer voor aangename, rustige tijden zoals voedingen, massages, zang, dutjes of schommelen.
  •  Ga  tijdens de overgang door met alle geweldige routines en  slaapassociaties waar je baby van houdt, zoals de bedtijdroutine, white noise, fopspeen en een knuffeldoekje.
Loading
Loading