This website uses cookies to enhance your experience.
GESCHREVEN DOOR LISE DULLAERTS: SLAAPCOACH, VROEDVROUW & BABYPLANNER

SOS hittegolf


Deze week is het weer zo ver: we verwachten opnieuw een hittegolf… Niet zo evident voor die kleine spruitjes! Hieronder geven we alvast wat tips om de warme dagen door te komen. Ook het slapen wordt een hele opgave, lees verder en ontdek de slaaptips van babyslaapcoach Lise Dullaerts.

enkele tips 


  1. Laat een baby of kind nooit alleen in de auto achter, dit geldt ook voor huisdieren. 
  2. Leg nooit een tetradoek of ander doek over de maxi cosi. Door een afname van de luchtcirculatie, stijgt de temperatuur razendsnel.
  3. Vermijd buitenactiviteiten tijdens de heetste momenten van de dag, dit is tussen 11u30 en 15u.
  4. Gebruik een aangepaste zonnecrème met factor 50. Een zonnecrème voor baby's is vaak niet waterbestendig, wil je toch het water in met je ukje? Vraag dan advies aan de apotheker, zij helpen je graag verder. 
  5. Geef je ukje extra voedingen. Geef je borstvoeding aan een baby onder de 6 maand? Leg je ukje dan meer aan, zeker bij extreem hoge temperaturen. Is je ukje al ouder dan 6 maand? Dan biedt je naast moedermelk ook best vers drinkwater aan. Geef je geen borstvoeding? Dan verhoog je de normale voedingen met 10 tot 30 milliliter of biedt je een extra (klein) flesje aan tussendoor. 
  6. Wacht niet tot je ukje zelf om voeding vraagt, dorstgevoel is immers reeds een teken dat het lichaam uitgedroogd geraakt. Let extra goed op voor suffe of slaperige baby's.  .
  7. Is je kindje ziek? Let dan extra goed op voor koortsverschijnselen. 
  8. Denk je toch uitdrogingsverschijnselen op te merken bij je ukje? Contacteer dan meteen je kinderarts, huisarts of in uiterste nood 112.

    Weet je niet hoe uitdrogingsverschijnselen eruitzien? Dan raadpleeg je best het geheugensteuntje HITTESLAG: 
    Holle ogen / Hoofdpiin / Huidplooi blijft staan
    Irritatie of prikkelbaar
    Temperatuur >38.2 graden
    Toegenomen stoelgang : diarree
    Eten verloopt moeizaam door braken
    Slaperig / Suf
    Langzame reacties
    Ademhaling is onregelmatig
    Geen of beperkte plasluiers

  9. Zorg voor voldoende verkoeling: een fris washandje, lauw badje, moedermelkijsje of een koel huis doen wonderen! 
  10. Last but not least... Pas de kledij van je spruitjes aan. Is de buitentemperatuur hoger dan 37,5 graden, kies dan voor heel lichte kledij. Voor een baby is een rompertje dan voldoende. 

overdag 

  • De ideale temperatuur in de slaapkamer bedraagt zo’n 18 à 19 graden. Heeft de zon een hele dag in de kamer binnen geschenen, dan ligt de temperatuur vaak een pak hoger. Om de kamer lekker fris te houden hang je best dikke donkere gordijnen op die je overdag gesloten houdt. Ook rolgordijnen of een zonnescherm weren de warmte. 
  • Is het buiten warmer dan binnen, dan houd je ramen en deuren best gesloten. Op die manier hou je de hitte buiten. 
  • Elektrische apparaten zoals televisies en laptops geven ook warmte af, je schakelt ze daarom best uit. Het effect is misschien miniem maar alle beetjes helpen. 
  • Zorg dat zowel je spruitjes als jij voldoende drinken. Gehydrateerd naar bed gaan zorgt ervoor dat je niet uitdroogt door het zweten 's nachts. Gaat het drinken niet altijd even gemakkelijk? Ga dan creatief aan de slag met bijvoorbeeld fruit. Zelfgemaakt fruitsap of fruitwater zijn niet alleen lekker maar ook super gezond. Mag het wat zoeter? Dan is een waterijsje ook prima, natuurlijk! 

de slaapkamer verfrissen 

  • Heb je een airco ter beschikking? Plaats deze dan een uur voordat je ukje naar bed gaat in de slaapkamer en zet hem opnieuw uit wanneer hij gaat slapen. Op die manier is de kamer lekker fris maar is de lucht toch niet te droog. 
  • Naast een airco kan ook een ventilator verkoeling bieden. Je kan hem tevens in een handomdraai in een airco veranderen door er bevroren waterflesjes voor te plaatsen. Zo wordt de warme lucht niet alleen verplaatst maar ook gekoeld. 
  • Heb je geen airco of ventilator in huis? Leg dan vochtige doeken op koelelementen in de slaapkamer, zo koelt de lucht toch af. 
  • Slaapt je ukje liever in een fris bedje? Wikkel dan een icepack in een handdoek en leg deze een tijdje voor je spruitje gaat slapen in het bedje. Op die manier koelen zowel het laken als de matras lekker af. 

tijd om te gaan slapen 

  • Kinderen slapen makkelijker wanneer ze een regelmatig slaappatroon hebben, breng je spruitje daarom iedere avond op ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed. 
  • Heeft je ukje last van de warmte? Stop hem dan voor het slapengaan nog in een lauw badje. Op die manier heeft hij geen last meer van zweten en neemt ook de lichaamstemperatuur nog iets af. 
  • Doe je ukje geen pyjama aan, vaak is een rompertje meer dan voldoende. Merk je dat ook dat nog te warm is? Stop je baby dan gerust met enkel een luier aan in z'n slaapzak. Ook voor grotere spruitjes is een pyjama overbodig bij deze temperaturen, zij vinden het vaak fijner om gewoon in hun ondergoed te slapen. 
  • Slaapt je baby in een slaapzak? Gebruik dan een dunne ongevoerde variant. Kinderen slapen meestal liever onder een deken. Is ook dit te warm? Dan biedt een zonnedekbed eventueel een oplossing. Ook met enkel de dekbedovertrek slapen is een mogelijke uitkomst. 
  • Maak de kinderkamer zo donker mogelijk, zo weet je spruitje dat het tijd is om te gaan slapen. Vaak zal een kindje minder snel in slaap vallen in een nog deels verlichte kamer. 
  • Blijft de kamer ondanks alle moeite toch te warm? Kies er dan voor om je kindje tijdelijk in de koelste kamer van het huis te laten slapen in een reisbedje. Dit kan eventueel bij jezelf zijn of zelfs in de gang. 

de nacht

  • Is het 's avonds lekker afgekoeld buiten? Zet dan gerust alle ramen en deuren even open om je huis af te koelen. 
  • Ligt je ukje onrustig te woelen? Haal een koel washandje over zijn voorhoofdje, hij zal zich op slag verfrist voelen. 
  • Lukt het slapen echt niet? Dan accepteer je beter dat je ukje nu eenmaal wat slechter slaapt bij deze temperaturen. Het is niet alleen beter voor je eigen gemoedsrust maar ook voor die van je ukje. Aan frustratie hebben jullie beiden nu eenmaal niets. Nog even doorbijten, ook dit gaat vanzelf weer over.

Vergeet tot slot niet te genieten van de zomer. Hij is weer voorbij voor je 't weet. 
Loading
Loading