This website uses cookies to enhance your experience.
Slaapzakken nodig voor baby
GESCHREVEN DOOR LISE DULLAERTS: SLAAPCOACH, VROEDVROUW & BABYPLANNER

het wordt kouder... let's get cozy in de babyslaapzak

Je baby of kindje op een veilige manier laten slapen is een prioriteit, neen? Een veilig bedje, een goede matras en de ideale slaapkameromgeving en – temperatuur. Maar met de winter voor de deur… Hoe kleed je je kleintje het beste aan om te gaan slapen? Wat is dat nu die TOG- waarde? Kies je beter voor een slaapzak of een deken, of beiden? Hoeveel slaapzakken heeft je baby nodig?
Koop een slaapzak

waarom een baybslaapzak gebruiken?


Een goed passende slaapzak is voor een kind tot 2 jaar de veiligste manier om warm te blijven tijdens de slaap. Maar er zijn nog meer redenen:
  • Een laken of deken kan je baby van zich af trappelen, dat is niet het geval met een slaapzak.
  • De kans dat je baby onder zijn dekens geraakt is kleiner.
  • De voetjes van je baby raken minder makkelijk tussen de spijlen van het bed.
  • Een slaapzak kan onderdeel zijn van een goede bedtijdroutine en zorgt voor slaapassociatie. (Je baby linkt de slaapzak aan de bedtijd.)
  • Ook is een slaapzak makkelijk overal mee naar toe te nemen, hierdoor kan je baby ook op andere plaatsen eenvoudig in slaap vallen. (De slaapzak geeft een vertrouwd gevoel.)
Ontdek onze slaapzakken

vanaf welke leeftijd is een slaapzak aan te raden en welke maat heb je dan nodig?

Als vroedvrouw en slaapcoach raad ik aan een inbakerslaapzak/inbakerdoek  te gebruiken voor baby’s vanaf 1 week tot 4 à 6 maand. Dit helpt hen  door de “schrikreflex” heen te slapen en leert hen een mooi slaappatroon  aan. Nadien kan vlot overgegaan worden naar een babyslaapzak.
Kies  je niet voor inbakeren dan is het aan te raden jouw baby in een slaapzak  te laten slapen, als hij veel woelt of de lakentjes van zich aftrapt en  hierdoor wakker wordt van de kou.
Het is steeds van belang om de  juiste maat slaapzak aan te kopen. Een te kleine slaapzak zit niet fijn  en een te grote slaapzak is erg onveilig. Dit schema kan je helpen bij de aankoop van een slaapzak: hoeveel slaapzakken je baby nodig heeft en hoeveel slaapzakken je best op de geboortelijst zet.

Slaapzak maat

Lengte baby

Leeftijd baby

  50cm  Tot 55 cm  0 maand
  60cm  Tot 64 cm  0-3/4 maand
  70cm  60-76 cm  3-9maand
  75cm  64-80 cm  3-9 maand (vaak tot 12 maand)
  90cm  76-98 cm  6-18maand (vaak tot 24 maand)
  110cm  Vanaf 94 cm  Vanaf 18 maand

welke soort babyslaapzak kies ik nu best?

Er zijn verschillende soorten slaapzakken te koop… Soms zie je door het bos de bomen niet meer! Welke slaapzak hoor je nu te kopen? Hoeveel slaapzakken heeft je baby nodig? Dit hangt een beetje af van het slaapgedrag van je baby en het seizoen.

De zomerslaapzak
In de zomer is het warmer, zowel buiten als binnen. Het is dan ook zeker niet verkeerd om in de zomer jouw baby enkel een zomerslaapzak aan te doen en eventueel ander beddengoed (deken, laken, …) uit het bed te halen. Een zomerslaapzak is vaak mouwloos of met afritsbare mouwtjes. Op deze manier is de slaapzak, met de mouwen aan geritst, eventueel geschikt voor de lente of herfstperiode en zonder mouwen ideaal voor de zomer. De slaapzak is, vanwege de warmte, niet gewatteerd en ook niet gevoerd. De zomerslaapzakken zijn vaak vervaardigd uit katoen, bamboe, badstof of tencel.

De winterslaapzak
Winterslaapzakken zijn in tegenstelling tot een zomerslaapzak juist wel gewatteerd of gevoerd. Dit heeft als doel je baby in de koudere dagen lekker warm te houden tijdens het slapen. Een winterslaapzak heeft meestal lange mouwen, die al dan niet afgeritst kunnen worden. De winterslaapzakken worden vaak gemaakt uit katoen, bamboe, badstof of tencel met een gewatteerde vulling of uit fleece.
De vierseizoenenslaapzak
De vierseizoenenslaapzak zegt het zelf… Een slaapzak voor de vier seizoenen. Vaak bestaan deze slaapzakken uit 2 slaapzakken over elkaar. Zo heb je een warme slaapzak met een lichtere slaapzak erover of eronder. Deze kunnen samen of elk afzonderlijk gebruikt worden. Heel vaak kan je ook hier de mouwen afritsen voor warmere dagen. Hét merk bij uitstek is hierbij Puckababy: deze kan verkleinen onderaan naar de maat van je baby.
 
Inbakerslaapzak
Veelal kiezen mama’s en/of papa’s die inbakeren in eerste instantie voor een inbakerdoek. Een inbakerdoek, is een wikkeldoek die je in een bepaalde manier vouwt rond het lichaam van de baby. Zo beperk je zijn beweging en zal hij vlotter door zijn schrikreflex leren doorslapen. Eens de baby klaar is voor de overgang naar een slaapzak, kan je inbakeren afleren met een inbakerslaapzak. In een inbakerslaapzak zitten de armen van de baby in de slaapzak, hierdoor kan hij niet zwieren en zwaaien met de armen. Het zijn als het ware slaapzakjes zonder armsgaten. Het doel van deze slaapzakken is vooral om de overgang van inbakeren naar slaapzak vlotter te laten verlopen. Je kan ook opteren voor een inbakerslaapzak i.p.v. een inbakerdoek bij jonge baby’s als je jou als ouder hier veiliger bij voelt.

Er zijn dus 4 verschillende soorten slaapzakken die je baby nodig kan hebben. Bij het aanleggen van je geboortelijst kan je er voor kiezen om een slaapzak van elk seizoen op je lijst te plaatsen.

Tips juiste slaapzak kiezen

TOG ... Wat!?

Een TOG- waarde of Thermal Overall Grade, geeft aan hoe warm een stof is. De waarde wordt bepaald na onderzoek in een labo en wordt vooral gebruikt bij slaapzakken, inbakerdoeken en dekbedden. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof.

Gebruik je een warme slaapzak (met een hoge TOG- waarde)? Dan is een extra dekentje voor je baby niet nodig. Als je een slaapzak met minder TOG- waarde gebruikt bij koude temperaturen, combineer je deze best met een extra dekentje voor je baby. Net zoals de slaapzakken hebben ook dekens een TOG- waarde.
Hieronder vind je een overzicht, op basis van de temperatuur, van welke totale TOG- waarde je best combineert met welke kledij. Zo weet je of je kindje nog een extra dekentje of slaapzak nodig heeft.
Met de winter voor de deur is het van belang om onze baby’s iets warmer aan te kleden maar dit toch ook veilig te doen. Zoals de tabel hierboven reeds aangeeft, hangt het allemaal een beetje af van jouw kamertemperatuur en de slaapzak die je hier best aan koppelt. Het is ook van belang of jouw kindje een extra dekentje nodig heeft en hoe warm dit deken is.

Wanneer je baby (> 1 jaar) slaapt onder een donsdeken (die vaak hogere TOG- waarden hebben dan 2-2,5 eerder naar 3-4 toe) hoeft hij/zij niet meer in een slaapzak te slapen om zich warm te houden. Slaapt je kleintje toch het best in een slaapzakje? Gebruik dan ook in de wintermaanden geen dikke slaapzak maar eerder één met een TOG- waarde van 0,25-0,5. Pas natuurlijk ook de pyjama van je kleintje aan.

Slapen op een koude kamer blijft veiliger dan slapen op een te warme kamer. Pas daarom liever de slaapzak en het beddengoed aan i.p.v. de kamer te fel op te warmen. Een te warme kamer of te warm ingeduffelde baby’s hebben meer risico op ademhalingsproblemen tijdens de slaap en dit proberen we nu net te vermijden!

Het is dus een kwestie van uit te zoeken wat best bij jou past… Maar aan de hand van bovenstaand schema heb je toch een aantal richtlijnen om de laagjes kledij, de hoeveelheid slaapzaken en dekentjes aan te passen.

Slaapwel!
Lise
Babyplanner - slaapcoach - vroedvrouw
Loading
Loading