This website uses cookies to enhance your experience.


Als een visje in het water!Een gezellig familie-uitstapje naar het zwembad of het strand, leuk op elke leeftijd! Je ukje leert er lekker plonsen in het peuterbadje terwijl je oudere spruitje misschien al echte baantjes zwemt. De eerste keer met je ukje naar een zwembad gaan, kan spannend zijn. En hoe begin je daar nu precies aan? Je leest alles over watergewenning in deze blog.

S.O.S watergewenning

1. De juiste temperatuur

De eerste stap in jullie zwemavontuur is watergewenning. Lekker samen spelen en dobberen. Zo leert je kleintje om niet bang te zijn voor water. Hiermee start je in het kleuterzwembad dat gemiddeld 4 - 6°C warmer is dan het grote bad. Ga de eerste keer slechts een half uurtje en bouw geleidelijk aan op. Let bovendien op dat je kleintje niet te veel afkoelt: blauwe lipjes, blauwe nageltjes krijgt of rillingen zijn een goeie indicatie hiervoor. Merk je deze symptomen op? Ga dan uit het water en wikkel je baby in een droge handdoek. 

2. Neem je tijd

Watergewenning speelt een belangrijke rol in het leven van je ukje, het is immers de fundering voor verdere zwemlessen. Probeer daarom zeker niets te overhaasten maar neem rustig de tijd. Je ukje leert het meeste door lekker te ploeteren in het badje samen met mama en papa of met andere spruitjes. Wanneer je van deze kleine uitstapjes een regelmatige gewoonte maakt, leert je ukje het meeste bij. Binnenkort zal hij niets liever willen ... 

3. Een goede leeftijd om te starten

De ideale startleeftijd verschilt van kind tot kind, toch wordt gemiddeld 6 maanden aangeraden als richtleeftijd. Merk je echter dat je kleintje hier absoluut niet klaar voor is en er bovendien geen plezier aan beleeft, forceer je ukje dan niet maar probeer het een andere keer opnieuw. Plezier staat steeds voorop!

4. Een passende outfit 

Zwemmen met je spruitje moet niet alleen leuk zijn, ook veiligheid staat steeds voorop. Kan je ukje nog niet zwemmen? Dan kies je best voor een badpakje met ingebouwde zwembandjes, op die manier kan je spruitje nooit onder water gaan. Ga je naar zee? Dan is UV-beschermende kledij aangeraden. In de kleurrijke collectie van Liewood of Archimède vind je vast en zeker een leuke zwem outfit. Draagt je kleintje nog een luier, dan kan je zwemluiers gebruiken. Deze luiers zijn lekdicht en heerlijk comfortabel.

5. Voor & na het zwemmen

Zwemmen met een volle maag is niet aangeraden, geef je kleintje daarom één uur voor jullie zwemavontuur geen voeding meer. Leg vooraf een handdoek naast het zwembad waar je je spruitje snel kan inwikkelen als jullie klaar zijn. Vergeet geen flesje of koekje, want zwemmen geeft je reuze honger! Een extra luier komt vast ook goed pas...
Loading
Loading