This website uses cookies to enhance your experience.

meer kans op vroeggeboorte bij hittegolf


Ja, je leest het goed! Een hittegolf is niet alleen lastig om in te functioneren, hij kan er ook voor zorgen dat je ukje net wat vroeger ter wereld komt.

Uit onderzoek blijkt immers dat de kans op vroeggeboorte met 8,5% toeneemt wanneer de nachtelijke minimumtemperatuur van 8,3°C (mediaan in de periode 1998-2011) naar 16,3°C stijgt. Loopt ze echter nog verder op tot 19°C, dan verhoogt de kans zelfs met 15,6%! Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen wanneer er zich een hittegolf voordoet. We geven je daarom enkele tips:
 1. Drink voldoende water
  Water is essentieel voor een zwangere vrouw, het zorgt er immers voor dat je ukje goed kan groeien. Wist je trouwens dat het vruchtwater om de drie uur volledig vernieuwd wordt door jouw lichaam? Veel drinken is dus de boodschap! Probeer niet te veel gezoete dranken te drinken maar kies voor water en thee. 
 2. Rust voldoende uit
  Beschouw de hittegolf als een ideaal moment om wat uit te rusten. Leg je gezellig in de zetel met een goed boek, kruip onder de lakens of vraag een massage aan je partner. De zon is het sterkst tussen 12u en 15u, probeer dus om tijdens die uren geen fysiek zware activiteiten te ondernemen. 
 3. Vermijd zout eten
  Zout zorgt er immers voor dat de kans dat je vocht vasthoudt, stijgt. Gezwollen enkels, vingers en benen zijn wel het laatste dat je wil krijgen, kies er daarom voor om geregeld met je benen omhoog te liggen. Op die manier kan het overtollige vocht gemakkelijk wegzakken en voorkom je gezwollen enkels. 
 4. Verkoel jezelf
  Neem een lauwwarme douche of bad, leg een fris washandje op je voorhoofd en nek of maak jezelf een voetbadje. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om net dat waterijsje meer te eten. Whatever floats your boat, mama! 
 5. Luchtige garderobe
  Kies voor ademende stoffen zoals katoen en linnen, op die manier raakt je lichaam minder snel (over)verhit. Je buikje valt bovendien extra mooi op in een luchtig zomerjurkje dan in een dikke winterpull! 
De cijfers van dit onderzoek werden gepubliceerd in de Artsenkrant in een artikel van 26/07/2019.

Loading
Loading