This website uses cookies to enhance your experience.

hoera, je spruitje wordt 6 jaar!


Wat gaat de tijd snel, je ukje is al lang geen baby meer en gaat binnenkort zelfs naar de lagere school. Spannend! Maar wat kunnen mama en papa nog meer verwachten in dit nieuwe levensjaar?

milestones

geen kleuter meer

Nu je ukje zes jaar is geworden, is hij geen kleuter meer. Je spruitje zal rond zijn zesde levensjaar leren lezen en schijven en dat is een behoorlijke prestatie! Verder ontdekt hij ook dat er woorden zijn die je beter niet zegt en juist daarom zal hij het wel doen. De peuterpuberteit is misschien wel voorbij maar de ondeugendheid blijft er wel in zitten...

op één been

Balanceren, hinkelen en springen zijn nu geen probleem meer. Je kindje is een echte meester van zijn lichaam en zoekt steeds meer de grenzen op. Hij wil nieuwe dingen leren zoals fietsen zonder zijwieltjes, balanceren op een bal of rolschaatsen. Al deze activiteiten zijn heel goed voor zijn motorische ontwikkeling. Laat hem dus gerust zolang spelen als hij zelf wil en ga zoveel mogelijk met hem mee. Zo leert hij dat hij dingen alleen kan maar ook dat mama er altijd is als het mis gaat. 

verhalen tegen de sterren op

Nu je kleintje zes jaar is geworden, kan hij steeds beter de werkelijkheid van fantasie onderscheiden. Hij merkt wanneer een film getrukeerde beelden bevat en laat je dat ook snel weten. Ook ontwikkelt zijn spelen zich. Met auto's, poppen, bouwmaterialen en knuffels ontwikkelt hij een heuse fantasiewereld waar jij ook in mag meespelen. Vandaag ben je de mooie prinses, morgen de boosaardige heks. Vul de verkleedkoffer met oude kleren en laat je kind volop verhalen bedenken.

geen tijdsbesef

Een kind van zes jaar heeft nog geen tijdsbesef en dat zal je geweten hebben. Jij mag misschien wel staan rammelen met je sleutels omdat jullie moeten vertrekken naar school, je spruitje is misschien wel zo druk bezig met veters strikken of z'n jasje aandoen dat hij hier helemaal geen gehoor aan geeft. Enerzijds is dit heel erg goed, je kind leert zich immers focussen op één taak. Anderzijds kan het knap lastig zijn om je steeds te moeten haasten. Kondig dus een taakje ruim voldoende op voorhand aan en geef je kind de tools om de verschillende momenten van de dag te leren.

Loading
Loading