This website uses cookies to enhance your experience.


12 weken zwanger


van embryo naar foetus


Het is eindelijk zover: de eerste mijlpaal die het tweede trimester van je zwangerschap inluidt. Alles komt nu stilletjes aan op z'n plaats in je buikje en de basis van je baby is gevormd. De belangrijkste organen, botten en spieren zullen vanaf nu week per week groeien.  Ondertussen kan ook jij meer op je gemakje zijn, want de kans op een miskraam vanaf dit moment is aanzienlijk afgenomen.

Zwangerschapskalender - je baby in week 12 van je zwangerschap


je baby in week 12 zwangerschapJe baby is ongeveer 6,5 centimeter lang en weegt ongeveer 20 gram: zo groot als een pruim en zo zwaar als een lolly.

Tegen het einde van deze week is de zware taak om nieuwe lichaamsstructuren te vormen voltooid! Je baby ziet er nu uit als een mini mensje met al heel wat menselijke trekken. Van de vingers tot de tenen, waarop zelf al kleine nageltjes beginnen groeien.  Misschien zie je op de echo wel dat hij al z’n duim in z’n mond  stopt of dat hij zich flink uitrekt.

De hoeveelheid vruchtwater neemt steeds meer toe. Dit vruchtwater is voor een foetus van levensbelang: het zorgt ervoor dat je kindje zich zorgeloos kan bewegen, zorgt voor een constante temperatuur én werk ook als een stootkussen. Val je een keer, of stoot  je per ongeluk je buik, dan merkt je baby daar niks van.
Zwangerschapskalender - jouw lichaam in week 12 van je zwangerschap


jij in week 12 zwangerschapKlein vreugdekreetje want indien je last hebt van ochtendmisselijkheid... deze periode kent weldra een einde!

Je buikje groeit in een razendsnel tempo en zal zich nu ook beginnen tonen van buitenaf. Tijd om even uit te kijken naar een zwangerschapsbroek, zodat je buikje in alle vrijheid kan groeien, zonder een knellende jeans eromheen.

Je lichaam produceert in deze periode bijna de helft meer bloed dan  normaal. Een deel ervan brengt voedingsstoffen naar de placenta, en een ander deel wordt gebruikt om de afvalstoffen van de baby af te voeren. De kans dat je je nu en dan wat duizelig voelt is groter omdat er meer bloed naar je baby stroomt. Dit in combinatie met een ietwat lagere bloedsuikerspiegel kan ervoor zorgen dat je je soms wat wankel voelt. Kleine tip: eet voldoende (gezond) en sta niet te snel op.

tips in week 12 zwangerschap


Heb je je termijnecho al achter de rug? Dan sta je nu hoogstwaarschijnlijk op het punt om je zwangerschap bekend te maken. Laat je inspireren en kies voor een originele manier om je zwangerschap aan te kondigen.

Je zwangerschapshormonen verstoren mogelijk de werking van de talgkliertjes in de huid. Als je voor je zwangerschap al een vette huid had, kan dat nu dus zorgen voor puistjes. Probeer voldoende water te drinken en haal veel groenten en fruit in huis.

11 weken 

zwangerschap


<

13 weken 

zwangerschap


>
Loading
Loading