This website uses cookies to enhance your experience.18 weken zwanger

je baby verveelt zich geen moment

Naast zwemmen, trappelen en gekke bekken trekken, ontwikkelt je baby ook zijn primaire reflexen in de buik. Zo oefent hij elke dag het ademen, zuigen en slikken zodat hij straks moeiteloos kan bestaan buiten de vertrouwde baarmoeder.
Zwangerschapskalender - je baby in week 18 van je zwangerschap

je baby in week 18 zwangerschap


Je baby is ongeveer 13,5 centimeter groot en weegt ongeveer 200 gram: zo groot als een sinaasappel en zo zwaar als een peer.

Elke week wordt je ukje een beetje sterker, het is dus goed mogelijk dat je hem steeds vaker een trap voelt geven. Door al dat bewegen, worden de hersenen van jouw ukje gestimuleerd. De deling van de zenuwcellen is inmiddels voltooid en via kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft.

Naast al dat bewegen oefent je baby ook al volop de belangrijkste handelingen die hij straks ook zal nodig hebben buiten de baarmoeder. Denk hierbij aan zuigen, ademen en slikken. Bovendien word je ukje ook heel moe van al die oefening, het is dan ook mogelijk dat je hem of haar ziet geeuwen tijdens een pretecho.
Zwangerschapskalender - jouw lichaam in week 18 van je zwangerschap

jij in week 18 zwangerschap 


Inmiddels is het voor iedereen duidelijk: je bent zwanger. Als je nog geen positiekleding hebt gekocht, is dit het uitgelezen moment. Je buikje kan inmiddels vast wat extra steun gebruiken, niet zo vreemd als je bedenkt dat ze nu al zo groot is als een meloen. Bekijk rustig wat bij jouw lichaam past en laat je voldoende adviseren voor optimaal comfort.

Ook de rug- en bandenpijn waarover we het enkele weken geleden hadden, word waarschijnlijk
erger. Overweeg dus zeker om een speciaal steunbroekje aan te schaffen om jouw ongemak te verlichten.

Verder kan het ook zijn dat je tandvlees gevoeliger is en sneller zal bloeden bij het poetsen van je tanden. Het is daarom aangeraden dat je een zachtere tandenborstel aanschaft om voorzichtiger te werk te gaan. Deze gevoeligheid wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen en zal na je zwangerschap opnieuw verdwijnen.


tips in week 18 zwangerschap 


Het is misschien nog vroeg maar denk toch al eens na over kinderzorg. Belgische crèches zitten vaak heel snel volgeboekt dus snel een goed plaatsje bemachtigen is de boodschap.

De gezondheid van mama staat nu voorop, denk er dus aan om al zwangerschapsvitamines in te nemen. Op die manier ondersteun je de groei van je kindje en voorkom je een vitaminetekort.

Als je nog geen kinderwagen hebt uitgekozen, is dit het uitgelezen moment. Maak een lijstje op met wensen en trek hiermee naar de winkel. Test, kijk en probeer uit om zo de kinderwagen van je dromen te vinden.

17 weken
zwanger


<

19 weken
zwanger


>
Loading
Loading