This website uses cookies to enhance your experience.

24 weken zwanger

een nieuwe milestone: je baby is levensvatbaar

Proficiat mama want vanaf deze week is je ukje levensvatbaar. Zelfstandig ademen buiten de baarmoeder zou nog niet lukken want daarvoor zijn de longen nog niet voldoende gerijpt. Toch heeft je baby al goede overlevingskansen wanneer hij nu geboren zou worden.
Zwangerschapskalender - je baby in week 24 van je zwangerschap

je baby in week 24 zwangerschap 


Je baby is nu ongeveer 30,1 centimeter groot en weegt ongeveer 614 gram: zo groot als een papaya en zo zwaar als een jeansbroek.

Nu je ukje nog ruim voldoende plaats heeft in de baarmoeder oefent hij volop zijn bewegingen: niet langer zachte stootjes maar echte trapjes en stompjes. Hij maakt al deze bewegingen om z'n spiertjes te trainen zodat ze straks voldoende ontwikkeld zijn. Van al dat trainen word je bovendien heel moe, wanneer je jouw baby enkele uurtjes niet voelt, dan ligt hij waarschijnlijk in een diepe slaap. Je kan hem misschien wel wakker maken door zachtjes op je buikje te drukken.

Nog is in week 24 het deel van de hersenen dat bewegingen waarneemt, ontwikkeld. Elke keer dat je nu beweegt, zal je ukje het dus voelen. Streel je over je buikje en raak je daarbij z'n voetjes aan? Dan trekt hij waarschijnlijk z'n beentjes op.

Je baby is vanaf deze week levensvatbaar. Concreet betekent dit dat hij al goede overlevingskansen heeft wanneer hij nu zou geboren worden. Toch is het beter als je ukje nog even veilig in je buikje blijft, zijn longen zijn namelijk nog niet voldoende gerijpt. Wanneer hij nu zou geboren worden, zou hij onmogelijk al zelfstandig kunnen ademen.

Zwangerschapskalender - jouw lichaam in week 24 van je zwangerschap

jij in week 24 zwangerschap 


Je hele lichaam ziet er inmiddels anders uit en dat kan ook haast niet anders: je baarmoeder is ondertussen zo groot als een voetbal! Alle dingen die je enkele weken geleden nog moeiteloos deed worden vanaf nu dus net dat tikkeltje lastiger. Lukt het je nog om je veters te strikken?

Ook je navel ondergaat wellicht een verandering. Hij kan er niet alleen donkerder gaan uitzien door het extra pigment dat je aanmaakt, mogelijks verandert hij ook in een knopje. Hij komt dus iets meer naar buiten te staan als een knopje op je buik. Geen nood, meestal trekt dit na de bevalling snel weer weg. Heb je toch het gevoel dat je last hebt van je navel? Bespreek dit met je verloskundige, mogelijk heb je een navelbreuk.

Je verloskundige controleert elke controle je bloeddruk. Een zwangerschap zorgt voor een extra belasting op je lichaam en dit kan zorgen voor een te hoge bloeddruk. Vaak heb je dan last van hoofdpijn of zie je sterretjes en hou je wat meer vocht vast. Toch kan een hoge bloeddruk ook duiden op zwangerschapsvergiftiging, daardoor werkt de placenta minder goed en dat is slecht voor je ukje. Wanneer dit het geval is, volgt de gynaecoloog je verder op.tips in week 24 zwangerschap 


Nog zin in een vakantie voordat de baby er is? Maak er snel werk van want de meeste luchtvaartmaatschappijen laten zwangere vrouwen maar tot 28 weken vliegen, daarna geldt een vliegverbod. Bovendien zal je buikje steeds meer in de weg gaan zitten waardoor je misschien helemaal geen zin meer hebt om nog op vakantie te gaan.

Heb je al nagedacht over borstvoeding of flesvoeding? Laat je voldoende informeren over de voor- en nadelen van beide opties en stel een lijstje op van de benodigdheden. Ook als je kiest voor borstvoeding voorzie je best een aantal kleine flesjes voor in het geval dat de borstvoeding niet meteen lukt.

Mogelijks zit niet alleen je buikje in de weg maar zijn ook je borsten gegroeid. Kies daarom voor een ondersteunende zwangerschapsbeha: deze biedt steun waar het nodig is en groeit bovendien nog met je borsten mee indien nodig.

23 weken
zwanger


<

25 weken
zwanger


>
Loading
Loading