This website uses cookies to enhance your experience.

28 weken zwanger

je baby kan steeds meer

Elke dag oefent je ukje z'n ademhaling en dat loont want ademhalen gaat steeds beter. Voel je soms een schokkerige beweging? Misschien heeft hij zich wel verslikt of heeft hij de hik.

Zwangerschapskalender - je baby in week 28 van je zwangerschap

je baby in week 28 zwangerschap 


Je baby is nu ongeveer 37,6 centimeter lang en weegt ongeveer 1032 gram: zo groot als een aubergine en zo zwaar als een dikke wollen trui.

Hoewel z'n oogjes nog niet zo lang geleden voor het eerst open gingen, kan je ukje nu al knipperen. Verder lukt ook het ademhalen steeds beter want ook dat oefent hij elke dag. Voel je af en toe een schokje in je buik? Dan heeft je spruitje zich waarschijnlijk verslikt of heeft hij misschien wel de hik. Niets om je zorgen over te maken dus.

Heb je het gevoel dat je baby je hele buik op stelten zet? Waarschijnlijk draaide je baby dan van hoofdligging naar stuitligging of net andersom. Je ukje geniet nog van de laatste weken dat hij daar echt ruimte voor heeft. Bovendien heeft je baby al een eigen karakter. Stampt hij nu heel veel met z'n beentjes? Dan doet hij dat na de bevalling ongetwijfeld ook nog.
Zwangerschapskalender - jouw lichaam in week 28 van je zwangerschap

jij in week 28 zwangerschap 


Sorry mama, het comfortabele tweede trimester zit er nu echt op. Nu trimester drie is aangebroken nemen je lichamelijke klachten wellicht weer de bovenhand. Zo kan je last krijgen van bekkeninstabiliteit: een kwaaltje dat veroorzaakt wordt door de aanmaak van relaxine. Dit hormoon zorgt er immers voor dat de verbindingen tussen de beenderen in het bekken soepeler worden om de bevalling vlot te laten verlopen. Jammer genoeg wordt het bekken soms zo instabiel dat het voor lichamelijke klachten zoals pijn in de schaamstreek, aan het stuitje of in de onderrug zorgt. De gouden regel: voldoende rusten!

Heb je al last van lekkende borsten? Dat is helemaal niet zo vreemd want je borsten beginnen al in de derde maand zwangerschap melk te produceren. Zie het als een goed teken: je lichaam bereidt zich voor om je kind borstvoeding te geven. Heb je hier vaak last van? Draag dan een borstkompres in je beha om vlekken te voorkomen. No worries, mama, ook als je hier geen last van hebt is het volkomen normaal. Elk lichaam ontwikkelt zich op z'n eigen tempo.tips in week 28 zwangerschap


Zin in een last-minute reisje? Overleg dit zeker eerst met je dokter om na te gaan wat wel en niet verstandig is. Nu je in je derde trimester bent aanbelandt, pas je beter extra goed op.

Gekozen voor borstvoeding? Bekijk dan de mogelijkheid om een borstvoedingscursus te volgen. Deze experts tonen je handige tips en tricks die zeker en vast van pas zullen komen tijdens de eerste dagen.

27 weken
zwanger


<

29 weken
zwanger


>
Loading
Loading