Ce site Web utilise des cookies pour améliorer votre expérience.
GESCHREVEN DOOR LISE DULLAERTS: SLAAPCOACH, VROEDVROUW & BABYPLANNER

het belang van een bedtijdroutine


Baby's houden van voorspelbaarheid. Ze beginnen patronen al heel vroeg te begrijpen en hoe consequenter we kunnen zijn met de wereld van onze baby, hoe gelukkiger en rustiger ze zullen zijn. Simpelweg omdat ze weten wat ze van dag tot dag kunnen verwachten.

een bedtijdroutine: de voordelen


​Het hebben van een bedtijdroutine voor je baby of peuter is een eenvoudige en effectieve manier om hen te laten weten dat de dag ten einde loopt en de slaap nadert. Vanaf heel jonge leeftijd zal je baby een reeks gebeurtenissen gaan herkennen en wanneer de laatste gebeurtenis van de dag voorbij is, zal de routine voor het slapen gaan cruciaal zijn voor een goede overgang  naar de nacht.

We hebben allemaal routines die we elke dag volgen. Je zou zelf een ochtendritueel kunnen hebben van opstaan, een kop koffie maken, wat toast eten en de krant lezen voordat je onder de douche springt. Of een nachtelijke routine van je gezicht wassen, je tanden poetsen, een boek lezen in bed en dan gaan slapen. Dit zijn zulke vertrouwde patronen voor ons en we vinden deze situaties geruststellend en ontspannend vanwege hun vertrouwdheid.
Op een onbewust niveau maken je hersenen je klaar voor de dag of schakelen ze over naar de slaapmodus. Baby's zijn niet anders. Dit is de reden waarom zoveel baby’s baat hebben bij een goed betrouwbaar patroon voor hun hele dag, avond en nacht.

slaap-stappenplan


Je kan dus zeker een aantal stappen nemen om ervoor te zorgen dat het "ritueel" rond slaaptijd perfecis voor je kleintje.

  • Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je baby op het juiste moment naar bed gaat - een baby die te lang op is of te moe is zal het lastig hebben om tot rust te komen!
  • Het is dus aan te raden om een korte periode van rust te nemen voor elk dutje, zodat je baby lekker en ontspannen gaat slapen. Een verhaal lezen of een slaapliedje zingen is een perfecte manier om ze klaar te maken voor het slapengaan. Deze zullen fungeren als echt sterke signalen voor je baby, dat het tijd is om te slapen.
  • Je kunt ook een korte routine invoeren van een luier verwisselen, knuffelen, je baby in de inbakerdoek of slaapzak doen en een slaapzin zeggen, zoals "het is nu slapertjes- tijd".

de perfecte bedtijdroutine


Deze stappen, dag na dag, in dezelfde volgorde, zijn koppelingen in het proces van je baby om tot een geweldig eindresultaat te komen…Slaap! Om 's avonds naar bed te gaan zou je een iets langere routine kunnen doen om je baby echt te helpen ontspannen en de dag af te sluiten. Vaak kunnen baby's een opeenhoping van oververmoeidheid krijgen naarmate de dag vordert, dus hun bedtijdroutine mag niet te stimulerend of te lang zijn. Hier is een voorbeeld van een bedtijdroutine voor een baby van 6 maanden oud die naar bed gaat voor 19 uur:

18:00  Babybadje in een lekker warm bad

18:10  Na het drogen van de baby, masseer je hem met wat amandelolie (of
          andere natuurlijke olie)


18:10  Kleed de baby in de pyjama en spreek zacht tegen de baby
 
18:15  Start de voeding voor het slapen gaan
 
18:50  Bedtijd. Baker de baby in of leg hem in de slaapzak, geef hem een
           knuffel en zeg “slaapwel”. Leg de baby in zijn bed en doe het licht uit.

 
19:00  Jouw baby start zijn nacht zalig relaxed in eigen bed
Chargement en cours
Chargement en cours