Ce site Web utilise des cookies pour améliorer votre expérience.


inbakeren?

wat is inbakeren?

Sinds enkele jaren is inbakeren terug van weggeweest. Inbakeren is een methode om jouw baby van schouder tot en met voetjes in doeken te  wikkelen zodat zijn of haar eigen bewegingen beperkt worden. Op die  manier kunnen kindjes rustiger en beter slapen. Sommige kindjes maken tijdens het slapen veel bewegingen met de armen en beentjes waardoor ze niet kunnen slapen. Dat kan tot oververmoeidheid en soms onverklaarbare huilbuien bij je kleintje leiden.  Door deze bewegingen in te perken, kan je ervoor zorgen dat je kindje beter slaapt en minder huilt.


op welke leeftijd kan je een baby inbakeren?

Het is aangeraden om je kindje pas in te bakeren na 3 weken en om het na 8 weken terug af te bouwen. Inbakeren is slechts een tijdelijke methode want voor je kindje zes maanden oud is, moet het inbakeren volledig afgebouwd zijn. Dit omdat ze op die leeftijd kunnen draaien op hun buik en ingebakerd op de buik slapen is niet veilig.


wanneer kan je een baby best niet inbakeren?

Als je inbakeren overweegt, kan je best eerst even advies vragen aan een deskundige of arts. In sommige gevallen wordt het namelijk sterk afgeraden om je kindje in te bakeren. Zo mag er bijvoorbeeld niet ingebakerd worden als je kindje problemen heeft met de ontwikkeling van de heupen. Ook bij koorts, luchtwegeninfecties of binnen de 24 uur na een vaccinatie mag je je kleintje niet inbakeren.


hoe inbakeren?


Zorg ervoor dat het niet te warm is in de babykamer. De aangewezen temperatuur bedraagt 18 graden. Een inbakerdoek telt ook als extra  kledingstuk, dus zorg dat je kindje niet te warm krijgt. Het gezicht en het hoofdje daarentegen moeten volledig vrij zijn. Doe je kleintje dus geen muts aan wanneer hij of zij is ingebakerd. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is voor de  beentjes zodat ze in ‘kikkerstand’ kunnen liggen. Dat wil zeggen dat je  kindje zijn beentjes kan plooien ter hoogte van heupen en knieën.

Leg  een ingebakerde baby altijd op de rug. Baker je kindje in bij ieder slaapmoment en niet enkel ’s nachts. Kies voor een katoenen  inbakerdoek. Doeken die gemaakt zijn uit synthetische stoffen neem je niet omdat ze onvoldoende ventileren.

stap 1


Vouw de inbakerdoek in een diamantvorm en plaats je kleine lieveling op z'n rugje in het midden van de doek. Zorg ervoor de de schouders van je kindje net onder de vouw van de doek gepositioneerd zijn.

stap 2


Plaats de rechterarm van je ukje aan de zijkant van het lichaam en buig lichtjes. Neem nu dezelfde zijde van de inbakerdoek en trek het veilig omheen je baby's arm en borst. Stop de stof nu lichtjes vast onder het lichaampje van je baby. Laat de linkerarm vrij.

stap 3


Vouw de onderzijde van de inbakerdoek naar boven over de voetjes van je spruitje. Stop het puntje van de stof in de bovenzijde van de inbakerdoek, net onder je baby z'n kin. 

stap 4


Plaats de linkerarm van je baby naast het lichaam en buig lichtjes. Neem het laatste ongevouwen deel van de inbakerdoek en vouw het over je spruitje z'n arm en borst. Stop de stof vast onder het lichaampje van je kindje om de inbakerdoek veilig vast te stoppen. 

Chargement en cours
Chargement en cours