Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
GESCHREVEN DOOR LISE DULLAERTS: SLAAPCOACH, VROEDVROUW & BABYPLANNER

scary nights...


Scary nights met nachtmerries tot gevolg… Ook onze kleine spruitjes kunnen hier last van hebben. Bij kleintjes komen nachtmerries natuurlijk niet van het kijken naar een enge film maar eerder ten gevolge van een drukke dag, een nieuwe gebeurtenis, hevige verbeelding of veranderingen in de routine. Het nachtelijk wakker worden van onze kapoenen kan je opdelen in enge dromen, nachtmerries of nachtterreur… Hieronder vind je verduidelijking voor elke term!

enge dromen

Een enge droom is net een graad minder dan een nachtmerrie maar kan nog steeds angstaanjagend zijn! Het grote verschil tussen een nare of enge droom en een nachtmerrie is dat jonge kinderen door enge dromen doorslapen, al dan niet onrustig. Ze kunnen soms ’s ochtends wat overstuur wakker worden maar het angstig gevoel verdwijnt in de loop van de voormiddag.

nachtmerrie

Een droom is de lieve variant van de nachtmerrie, want de nachtmerrie is een slechte droom. Maar ook tijdens de leuke gebeurtenissen in een droom kan je kleine spruit wakker worden. Omdat het even te druk, te beweeglijk of te spannend is. Dromen doet een baby tijdens de remslaap (Rapid Eye Movement). Tijdens deze dromen verwerken baby’s en kinderen het zichtbare en onzichtbare van de dag. Bij een nachtmerrie worden baby’s of jonge kinderen vaak in het midden van de nacht overstuur en onrustig wakker. Zij hebben troost en geruststelling nodig alvorens zij opnieuw de slaap kunnen vatten. Word je kleintje dus helemaal overstuur wakker? Laat hem dan zijn droom vertellen, geef troost en zorg ervoor dat je je kleintje geruststelt. Een klein lichtje aanlaten kan op deze momenten helpen om je kleintje terug in slaapt te krijgen. Ook een knuffel die over hen waakt kan wonderen doen!

nachtterreur

Anders dan een nachtmerrie is nachtangst of nachtterreur. Dit is  namelijk geen droom. En zo’n terreur vindt dan ook niet tijdens de  remslaap plaats, maar tijdens de non-remslaap en altijd tijdens het  eerste deel van zijn nacht. Je kleintje is zo ver weg, waardoor je  slecht contact kunt krijgen of maken met je kapoen. Hij zal er ook niets  of weinig van herinneren de volgende dag.

Nachtterreur komt  plotseling en veelal op een vast tijdstip voor. Twee op vijf kinderen  krijgt hier mee te kampen. Huilen, schreeuwen, slaapwandelen: alles  hoort hierbij.
Dit is iets wat je niet zomaar kan laten voorbijgaan,  je moet er wel wat aan doen. Indien nachtterreur zo gelaten wordt, gaat  het gewoon door tot zijn vijfde verjaardag (met een beetje pech).

Wat  doe je dan best? Start een dagboek: hoe laat schreeuwt je kleintje zich  wakker. Dat zal veelal een vast tijdstip zijn. Maak dan de dagen erna  je kleintje steeds net daarvoor wakker, 5-10min voor de start. Doorbreek  dus zijn slaapcyclus, wees de angst voor. Reset zo zijn slaap, voorkom  de terreur voordat het plaatsvindt.

Met deze weetjes kan je je kleintje helpen om door een enge nacht door te slapen!
Laden
Laden