Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

Nipt-test verraadt ook genetische defecten bij moeder

bron: De Standaard | datum: 5/09/2019 | door Maxie Eckert
Het blijft een belangrijke beslissing bij elke zwangerschap: doe je de Nipt-test of niet? De test staat er vooral om bekend dat hij chromosomale afwijkingen en het syndroom van Down bij het ongeboren kindje kan vaststellen. Toch kan de Nip-test nog veel meer aan het licht brengen, en dat bij de zwangere vrouwen zelf... 

de Nipt-test

De Nipt-test of niet-invasieve prenatale test is een screeningstest die het opsporen van chromosomale afwijkingen bij de ongeboren baby mogelijk maakt door het DNA van de baby in het bloed van de moeder te meten. Vanaf de twaalfde week zwangerschap is er voldoende DNA van de baby aanwezig om de test uit te voeren. De test spoort onder andere het syndroom van Down op maar kan ook het geslacht van de baby bepalen.

Sinds 1 juli 2017 wordt de Nipt-test in België terugbetaald. De test gebeurt via bloedafname en geeft geen verhoogd risico op een miskraam.

genetische analyse bij de moeder

Om het DNA van de baby te analyseren wordt het bloed en dus het DNA van de moeder noodgedwongen mee geanalyseerd. Daarbij stoten de laboranten soms op te korte of te lange stukken genen in het DNA van de moeder, dat kan bijvoorbeeld een verhoogd risico op een bepaalde kanker betekenen.

Wanneer belangrijke nevenbevindingen worden gevonden bij de moeder, zullen de arts deze ook meedelen aan de aanstaande ouders. De centra voor menselijke erfelijkheid volgen daarmee het advies van het comité voor bio-ethiek. Het zou immers nalatig zijn om zulke info achter te houden.

Het UZ leuven maakte in september 2019 bekend dat de Nip-test nu ook de ziekte van Duchenne kan opsporen. Een defect in het DMD-gen kan de ernstige en dodelijke ziekte bij de zonen veroorzaken. Is de moeder draagster van het gen, dan heeft haar zoon 50% kans dat hij de ziekte heeft. Enkel een vruchtwaterpunctie kan dan definitief uitsluitsel geven.  

Bron: www.standaard.be
Laden
Laden