Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
GESCHREVEN DOOR LISE DULLAERTS: SLAAPCOACH, VROEDVROUW & BABYPLANNER

we draaien de klok een uurtje terug...


Daar zijn we terug… De overschakeling van het zomer- naar het winteruur. Voor ons als volwassenen zien we dit vaker als “Yes, een uurtje meer slaap”! Maar… met kinderen in huis zal je er snel anders over deken. Voor kinderen is het veel moeilijker om te wennen aan de wintertijd. Dit heeft te maken met 2 zaken: De signalen van buitenaf en de biologische klok! Kinderen merken aan signalen van buiten op wanneer ze naar bed moeten. Misschien is je kleintje gewend naar bed te gaan wanneer het schemert, als hij nu moet gaan slapen wanneer het reeds donker is, kan dit raar aanvoelen. Hetzelfde geldt voor de ochtenden. Als je kapoen gewend is aan wakker worden wanneer het licht is, zal hij/zij in de wintertijd “vroeger” wakker worden.

weet wat je te wachten staat


Het omschakelen is niet vanzelfsprekend, zelfs niet met alle tips en een goede voorbereiding. Het kan voor jou misschien eenvoudig verlopen, dat uur tijdsverschil overbruggen, maar je kleintje kan zich enkele weken een zombie voelen! Vele baby’s en jonge kinderen zijn lastig overdag, vragen meer aandacht en zijn helemaal uit hun doen. Een op de vijf oudere kinderen zit een week of drie slaperig in de klas!
Weet dat dit van voorbijgaande aard is, de verder tips helpen jou om je door het tijdsverschil heen te slaan.

langzaam wennen

Het beste advies is om een aantal dagen de tijd te nemen om over te schakelen op een andere tijdsindeling van je dag.
  • Verleg de van naar bed gaan steeds met een klein stukje (5min).
  • Baby’s en jonge kinderen kunnen nog geen klok lezen, je kunt ze dus elke dag 5 min eerder naar bed brengen en ook belangrijk… 5 min eerder uit bed halen.
  • Kinderen die de klok wel al kunnen lezen, trappen er niet in als je de klok 5 minuten achteruitzet. Met hen kan je beter overleggen om elke dag reeds wat vroeger te gaan slapen (en hun vaste tv programma eventueel op te nemen J). Als je kind een wekker op de kamer heeft, dan kun je die beter ook al achteruitzetten of elke dag ook 5min vroeger laten afgaan.
Sommige ouders starten hiermee zo’n 3 dagen voor de uursomschakeling. Anderen nemen hier zelfs 6 dagen de tijd voor. Zeker voor baby’s en jonge kinderen zijn enkele extra dagen voorbereiding aan te raden.

vast ochtendritueel

Je kleintje moet weten dat er een duidelijk verschil is tussen dag en nacht. Het helpt hierbij om rituelen in te stellen, net zoals het vaste ritueel bij het slapengaan. Het opstaan is namelijk het meest vervelende onderdeel van de tijdswisseling. Je kleintje kan het gevoel hebben dat het nog midden nacht is, tegen de avond is hij/zij dan vaak erg actief en wordt het inslaap vallen opnieuw een zware taak. Er kan een heel verkeerd slaappatroon ontstaan. Daarom is het ochtendritueel zo van belang. Je kleintje moet aan signalen van buitenaf kunnen merken dat het tijd is om wakker te worden. Je kan gebruik maken van een wekker met lichtfunctie, die je kindje zachtjes uit de slaap haalt of het licht doen branden zodra je de kamer binnengaat. Doe dit elke dag opnieuw, zo weet je kleintje dat wanneer dit gebeurd het ochtend is en hij/zij niet meer hoeft te slapen.

vast avondritueel

De kans is groot dat het niet enkel de eerste nacht van het tijdsverschil even stroef verloopt, het kan ook langer duren. Een kamer die echt donker is, helpt bij het inslapen. Om je baby reeds in sluimertoestand te krijgen kan je reeds voor bedtijd in de woonkamer ook de gordijnen sluiten en de lichten dimmen. Dit kan je reeds doen in de aanloop naar de omschakeling, enkele weken of dagen voor het effectieve terug zetten van de klok. Hou voor de rest goed vast aan je reeds ontwikkelde routine maar start deze dus stelselmatig een beetje vroeger.

het bewuste weekend

Gebruik het weekend van de uursomschakeling goed! Pas de tijden van de maaltijden aan. Voor kleine ukjes zal het vaste ochtend- en avondritueel een goede houvast geven, zeker wanneer je de week ervoor reeds startte met het dagschema wat te verleggen. Voor onze grotere kapoenen…Wees op vrijdag al streng met de bedtijd en laat je kind op zaterdag op tijd opstaan. Zo kan hij/zij zaterdagavond op tijd in bed en zal de overgang ook vlotter verlopen!

toch een moeilijke overgang?

Zeker bij baby’s en peuters verloopt het, ondanks alle voorbereidingen, niet makkelijk om over te stappen naar de wintertijd. Sommige baby’s zullen terugvallen naar een eerder patroon en huilen voor ze naar bed gaan of moeilijk inslapen. Geef de moed niet op! Hou vast aan je avond- en ochtendroutine, geef voldoende rust en regelmaat doorgeen de dag en weet dat dit voorbij zal gaan. Geloof erin, hoewel het tijd zal vragen, het zal je opnieuw lukken je kleintje goed te laten slapen.
Laden
Laden