Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.


vanaf wanneer kan je je baby voelen?


Elke mama in spe kent het gevoel: je wordt haast gek van ongeduld omdat  je zo graag je baby’tje voor het eerst wil voelen bewegen.


wanneer komt dat nu eindelijk? en hoe zal ik het herkennen?


Bij een eerste zwangerschap voel je je kindje doorgaans voor het eerst rond de 20 weken. De bewegingen worden door toekomstige mama’s het meeste omschreven als kleine belletjes die ploffen, zachte schopjes of vlindertjes. De papa’s daarentegen moeten nog een paar weekjes langer geduld uitoefenen om hun kleine uk te kunnen voelen.


Schrik echter niet als jij pas later je baby’tje voelt. Dat kan aan verschillende factoren liggen. Ten eerste heb je dit gevoel nog nooit eerder gehad, dus het is perfect mogelijk dat je dat gevoel niet onmiddellijk herkent. Het kan ook zijn dat je veel vruchtwater hebt waardoor je je kleintje pas voelt als hij of zij wat groter is. Of je placenta ligt dicht tegen de buikwand waardoor het iets langer duurt vooraleer je je kindje voelt. Niks om je zorgen over te maken dus!


baby voelen bewegen ... zuchtje


Over het algemeen zijn baby’tjes ’s morgens en vlak voor het naar bed gaan het actiefst. Maar dat verschilt van kind tot kind. Rond week 30 krijgt je kindje minder plaats waardoor de schopjes steeds krachtiger kunnen worden. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap krijgt de baby nog minder ruimte om te bewegen. Zo heeft je kleintje rond zijn 36 weken al zijn definitieve positie gekozen om zijn laatste weekjes door te brengen in jouw buik.

Je kan in deze (laatste) periode ook zelf contact proberen te maken met je kindje. Dat kan door zachtjes over je buik te wrijven of tegen je buik te praten en te zingen. Dat schept een band met je kleintje. Je kan ook proberen om heel zachtjes op de zijkant van je buik te duwen. Hierdoor maak je je baby’tje wakker en voel je het bewegen. Of leg je hand plat op je buik wanneer je neerligt. Misschien zwemt je kleine wondertje dan wel naar je toe.

Onze tip? Geniet van deze heerlijke periode en het onbeschrijfelijke gevoel dat je ervaart!

net zoals in mama's buik


De eerste weken na de geboorte is het belangrijk om er alles aan te doen zodat jouw baby dezelfde geborgenheid krijgt zoals in jouw buik, dicht bij jou. We komen in andere blogs hierop terug en leggen je uit hoe je dezelfde warmte als in jouw buik kan geven aan jouw baby. 
Laden
Laden