Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

tien manieren om een fantastisch imperfecte mama te zijn


Je ideaalbeeld van hoe jij het zou moeten doen, wordt meestal doorprikt. Moeder worden is één van de meest confronterende dingen in het leven. Ook als je kinderen ouder worden en je beseft dat opvoeden moeilijk is en dat iedereen er wel een mening op na houdt maar je nog heel hard zoekt naar die van jou. Hoe laat je je niet uit je lood slaan en hoe ga je om met vermoeidheid en schuldgevoel.   


Geschreven door Sonia Pypaert, auteur Onder mama's.

de goed genoeg mama


De "goed genoeg mama" werd bedacht door de Britse kinderarts en psychoanalyticus D.W. Winnicott. De 'goede moeder' past zich in eerste instantie volledig aan. Ze zorgt snel voor alle behoeften van de baby. Ze offert hierbij haar eigen slaap en zichzelf op om zich volledig te focussen op de baby. Na verloop van tijd, blijft de moeder empathisch en zorgzaam, maar ze haast zich niet onmiddellijk bij elke ween naar de baby. Ze mag de baby een paar minuten laten huilen voordat ze de laatste voeding's nachts geeft, maar slechts een paar minuten. Ze is niet "perfect" maar ze is "goed genoeg" in die zin dat het kind slechts een kleine hoeveelheid frustratie voelt.

aanvaarden om niet perfect te willen zijn


Als je ‘perfect’ bent, wil dat zeggen dat je geen fouten maakt en op elk vlak uitstekende vaardigheden hebt. Dan hoef je niet verder te groeien. Als je ernaar streeft ‘perfect’ te zijn, laat je je kinderen in de steek. Waarom? Omdat je je kinderen dan het gevoel geeft dat iets wat minder dan perfect is een mislukking is. Je kinderen moeten leren van jouw voorbeeld.


vijf van de tien manieren om een fantastisch imperfecte mama te zijn:


1. Zorg goed voor jezelf   
Hoeveel mama’s heb ik niet ontmoet die het gewend zijn om zichzelf als laatste op de to-dolijst te plaatsen? Ze zijn zo gefocust om alles te geven en zichzelf weg te cijferen. Dat is echt niet houdbaar. Door tijd te nemen voor jezelf creëer je een gezondere en sterkere mama voor je kind en een sterkere vrouw voor anderen in je leven.

2. Hou van jezelf en accepteer jezelf
Daarnaast houden mama’s onvoorwaardelijk van hun kinderen. Maar hoe zit het met onvoorwaardelijk van jezelf houden? 

3. Creëer een leven voor jezelf, los van je kind
Vergeet niet dat jouw kind je gedurende zijn leven op verschillende manieren nodig heeft. Een baby heeft zijn moeder nodig om aandacht, voeding, verzorging en knuffels te krijgen. Naarmate je baby een peuter, kleuter, schoolkind en puber wordt, veranderen de behoeften.

4. Leer je excuses aanbieden
Een deel van het proces van opgroeien betekent fouten maken, vallen en opstaan. En wanneer je een fout maakt, iets kwetsends doet of je geduld verliest, dan is het belangrijk om te tonen dat je je kunt verontschuldigen in aanwezigheid van je kind. 

5. Laat je gevoelens zien, maar overweldig je kind niet
Emoties communiceren is belangrijk voor kinderen. Heb je een slechte dag die je gedrag beïnvloedt? Zeg dan tegen je kind: ‘Mama is overstuur over iets dat vandaag is gebeurd, dus ik ben misschien wat onrustiger, ik wil gewoon dat je het weet.’onder mama's, het boek


Benieuwd naar  alle tips om de meest fantastische imperfecte mama te zijn?

Lees het allemaal in Onder mama's


verkooppunten


Onder mama's, wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap, kan je kopen voor €21,99 (paperback) / €17,99 (e-book). 
Het boek verschijnt op zaterdag 2 mei in de boekhandel.


meer lezen van Sonia:


meter & peter 

vragen

»

taboes

& fabels

»

stylingtips bij 

zwangerschapskleding

»

het grote 

papaplan

»
Laden
Laden