Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.
Potjestraining - the baby's corner

potjestraining


Het potje! Een spannend moment? Zeker en vast! Je wil je kindje zindelijk doen worden, want geef toe, van die luiers heb je eventjes genoeg. Maar hoe weet je nu wanneer het tijd is om met zindelijkheidstraining te starten? En hoe begin je eraan? Deze tips & tricks helpen je alvast op weg.

wees goed voorbereid


Start je binnenkort met potjestraining? Zorg voor gemakkelijke kleding die je kindje zelf kan uittrekken, zoals broekjes met een elastiek, broekkousjes, een legging,…. Koop grappig en leuk ondergoed. Zo wordt je kleintje gemotiveerd om die nieuwe onderbroek te kunnen dragen in plaats van een luier. Zorg er ook steeds voor dat je kleintje altijd een extra setje kleertjes mee heeft, want een ongelukje is snel gebeurd.

wanneer starten?


Theoretisch gezien wordt een kindje zindelijk tussen de leeftijd van 1,5 en 5 jaar. Maar niet ieder kind is gelijk. Daarom lijst de American Academy of Pediatrics een aantal signalen op die kunnen aangeven wanneer je kleintje er klaar voor is. Wanneer hij bijvoorbeeld verlegen wordt wanneer hij kaka of pipi moet doen of jou met woordjes duidelijk maakt dat hij dat moet doen, dan wijst dat er dikwijls op dat hij klaar is om te starten. Ook wanneer hij zich niet meer comfortabel voelt in een natte luier en eraan trekt of hem zelf probeert uit te doen is een belangrijk signaal. Daarnaast kan zijn nieuwsgierigheid wanneer jij op toilet zit ook betekenen dat hij hetzelfde wil proberen.

haast en spoed zijn zelden goed


Probeer je kindje niet zindelijk te maken wanneer je net in een drukke periode vertoeft, want plassen gaat beter wanneer hij zich ontspannen voelt. Zet je kindje op regelmatige tijdstippen op het potje en herhaal dit ongeveer om de 2 uur. Start bij voorkeur na de maaltijden, want je kind moet natuurlijk een volle blaas hebben om te kunnen plassen. Vraag ook geregeld of hij naar toilet moet zodat ie zich ervan bewust wordt. Wanneer het gelukt is, beloon je kindje dan met leuke woordjes, een applausje, een dikke knuffel, … maar  overdrijf niet. Anders voelt je kindje zich onder druk gezet.

Schrik er ook niet van als je kleintje nog eens een ongelukje heeft, want dat hoort er allemaal bij. Reageer neutraal en probeer niet boos te worden. Zie je dat het nog niet lukt na een week, laat het dan even voor wat het is en probeer het opnieuw na enkele weken. Tip: zorg ervoor dat jij en de opvang op hetzelfde moment starten met de zindelijkheidstraining.

potje of toilet?


Een potje met goede rugleuning geeft steun aan de voetjes en de rug van je kindje. Het gat van een toilet lijkt voor jouw kleine spruit gigantisch groot. Gebruik daarom een toiletverkleiner én een opstapje. Zo kan hij of zij zijn voetjes laten rusten. En voor de rest… keep calm, want het lukt jullie wel! Succes!
Laden
Laden