Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.

29 weken zwanger

je wondertje groeit onverstoorbaar verder

Je ukje neemt inmiddels een groot deel van je lichaam in beslag, zo veel zelfs dat de baarmoeder mogelijks al tegen je ribben drukt en dit kan leiden tot een benauwd gevoel. Geen nood, rond week 36 daalt je baby in en krijg je vanzelf weer meer lucht. 
Zwangerschapskalender - je baby in week 29 van je zwangerschap

je baby in week 29 zwangerschap 


Je baby is nu ongeveer 38,9 centimeter lang en weegt ongeveer 1175,8 gram: zo groot als een bloemkool en zo zwaar als een laptop.

De afgelopen weken heeft je ukje hard gewerkt aan z'n zenuwstelsel, de zenuwen worden nu bedekt met myeline. Een stof die ervoor zorgt dat signalen via de zenuwen sneller worden doorgegeven naar de hersenen. De hersenen specialiseren zich op hun beurt dan weer in de verschillende zintuigen: zicht, gehoor, smaak, reuk en tast.

Niet alleen je baby wordt groter en sterker, ook de navelstreng verandert mee. Wist je dat de placenta verschillende functies heeft?

  • Voedingsstoffen en zuurstof uit jouw bloed overhevelen naar de bloed van je baby,
  • Afvalstoffen en kooldioxide van je baby afvoeren, 
  • Hormonen aanmaken die de zwangerschap in stand houden, 
  • Antilichamen van jou aan de baby doorgeven waardoor hij de eerste maanden na de geboorte al een immuunsysteem heeft,
  • Een barrière vormen tegen ziektes en andere schadelijke stoffen. 
Zwangerschapskalender - jouw lichaam in week 29 van je zwangerschap

jij in week 29 zwangerschap 


In week 29 is je baarmoeder al een heel pak gegroeid, zoveel zelfs dat de baarmoederrand tot halverwege het borstbeen komt. De baarmoeder drukt dan ook tegen de ribben wat kan zorgen voor een benauwd gevoel. Rond week 36 start je baby met indalen waardoor je vanzelf opnieuw meer lucht zal krijgen.

Heb je last van bloedverlies? Meld dit dan steeds aan je dokter. Tijdens de tweede helft van je zwangerschap moet de oorzaak van dit bloedverlies onderzocht worden, je bloedt immers niet zomaar. Mogelijks gaat het om een onschuldige poliep aan de baarmoedermond maar het kan evengoed de placenta zijn die te vroeg los komt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je baby aangezien hij op dat moment geen bloed meer krijgt via de navelstreng. Hou je dokter dus zeker op de hoogte.

tips in week 29 zwangerschap 


Nu je zwangerschap op z'n einde loopt, zet je best al je materniteitskoffertje klaar. Hierin zitten alle spullen die zowel jij als je baby'tje nodig hebben de eerste dagen na de bevalling in het ziekenhuis. Komt je ukje dan iets vroeger dan verwacht, dan hoef je je geen zorgen te maken. Want jij, mama, jij bent voorbereid!

Heb je last van zere voeten door die o-zo-grote buik? Ga shoppen voor een paar comfortabele slippers. Je hebt ze nu echt wel verdiend!

Bron: Onder mama's

28 weken
zwanger


<

30 weken
zwanger


>
Laden
Laden