4 maand oud
De maanden vliegen voorbij en nu is je kleintje alweer vier maanden oud! Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen die je baby deze maand doormaakt? Laten we snel een kijkje nemen.
je baby,
de wereld van vaste voeding
Nu je baby vier maanden oud is, kun je langzaam beginnen met het introduceren van vaste voeding. Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen zodat je kleintje kan wennen aan nieuwe smaken en texturen. Als je later dan zes maanden begint, heeft je baby ook een grotere kans op voedselallergieën. Maar maak je geen zorgen; je vervangt nog steeds geen borst- of flesvoeding door vaste voeding. Dat komt pas tussen 6 en 8 maanden.
van brabbelen tot brabbelrij
Het gebrabbel van de afgelopen weken evolueert nu tot een uitgebreide woordenschat. Mama en dada wisselen elkaar nu voortdurend af. Moedig je kleintje aan door samen met hem te brabbelen. Zo ontdekt hij hoe belangrijk taal is en merkt hij dat je aandacht aan hem besteedt wanneer hij geluiden maakt.
die eerste tandjes en overgangsreflexen
Kwijlt je baby en kauwt hij op alles wat hij tegenkomt? Dan is de kans groot dat zijn eerste tandjes eraan komen. Het duurt nog even voordat de tanden echt doorkomen, maar hij kan er nu al wat ongemak van ondervinden. Een (verkoelende) bijtring en verzachtende gel kunnen verlichting bieden, maar de beste remedie blijft mama's liefde.
De aangeboren reflexen van je baby maken plaats voor de zogenaamde overgangsreflexen. Een leuk spelletje dat je nu kunt spelen, is het 'vliegtuigje'. Neem je baby vast bij zijn rompje en houd hem horizontaal in de lucht. Hij zal nu automatisch zijn ledematen strekken en zijn hoofdje optillen. Niet alleen is dit een leuk spelletje, maar het helpt je baby ook bij het trainen van zijn spieren.
voor je het weet, rolt jouw mini-avonturier vrolijk van de ene kant naar de andere
mama,
advies en ongevraagde tips
Je bent waarschijnlijk al bekend met mensen die ongevraagd advies geven. Vaak is dit niet alleen irritant, maar roept het ook vragen op. Onthoud dat de meeste mensen het goed met je voor hebben, maar voel je vrij om meer advies te vragen aan je kinderarts als je ergens over twijfelt. Het belangrijkste is om te doen waar jij je goed bij voelt.
herstel
Ondertussen gaat je lichaam gestaag door met herstellen. Zwangerschapsstrepen, een zwangerschapsmasker en donkere striae vervagen langzaam maar zeker. Door je huid goed te verzorgen en veel water te drinken, zal je huid niet alleen sneller herstellen, maar worden ook gifstoffen sneller afgevoerd.
Ondanks dit alles kun je na de bevalling nog steeds last hebben van zwangerschapskwaaltjes zoals lage rugpijn en bekkenpijn. Bekkeninstabiliteit kan ook voorkomen, als gevolg van te veel opgerekte banden. Helaas kun je hier weinig aan veranderen, je lichaam heeft tijd nodig om weer helemaal de oude te worden. Houd vol, mama!
onder mama's luistertip
van papje naar hapje
Luister mee en ontdek antwoorden op veelgestelde vragen over de overgang van melk- naar vaste voeding.
mis geen enkel moment
Ontvang waardevolle info & exclusieve deals rechtstreeks in je inbox 💌